Zonnepanelen reinigen Amsterdam

Een zonnepaneel werkt door zoveel mogelijk licht naar de zonnecellen te brengen. Als je zonnepanelen vuil zijn, komt er minder zonlicht door. Natuurlijk blijft het systeem wel werken, maar het levert minder zonne-energie op. Met andere woorden. vuil zorgt ervoor dat zonnepanelen minder goed stroom opwekken.

Er bestaan ook technieken om vuil op zonnepanelen tegen te gaan. Er is bijvoorbeeld een manier die het glas ruw maakt aan het oppervlak. Daardoor reflecteert er minder licht en komt er juist meer licht in de zonnecellen. Pluspunt: het vuil blijft hier minder goed liggen. Je kunt ook een dunne laag aan laten brengen die vuilafstotend is. Deze laag mag je nooit met zeep of bijtende schoonmaakmiddelen behandelen. Voorzichtig dus.

Zonnepanelen worden net als ramen vuil. Denk maar eens aan zand, stof, bladeren of sneeuw en natuurlijk ook vogelpoep. Een dikke klodder van een duif scheelt zo al 5% energie.

Veel mensen zeggen dat het niet nodig is om zonnepanelen te reinigen, omdat de regen daar wel voor zorgt. De regen helpt natuurlijk, maar niet genoeg. Uit onderzoek blijkt dat schone panelen zo'n 3% meer energie opwekken dan vuile zonnepanelen. Sommige reinigers doen mooie beloftes dat je wel 15% aan voordeel behaalt, maar dat moet je toch echt met een korreltje zout nemen. Als je elk jaar 3% meer energie opwekt, is dat al behoorlijk wat. Aan de schoonmaak dus, maar hoe doe je dat?

Het antwoord ligt voor de hand. Het is het handigste om de zonnepanelen schoon te maken voordat de zon echt flink gaat schijnen. De beste tijd is dus aan het begin van de lente want mei, juni en juli leveren de meeste zonuren. Probeer je zonnepanelen daarom op tijd te reinigen, zodat je zoveel mogelijk stroom opwekt.

Als het vaak regent, dan spoelen zonnepanelen voor een groot deel al schoon, dan is 2 keer per jaar voldoende. Aan kustgebieden raden we aan om de zonnepanelen elk jaar schoon te maken. Met droge zomers moet je de panelen misschien vaker dan een keer in de 2 jaar schoonmaken.