Latei plaatsen/afbreken 

Wat is een Latei?
Een latei is een draagbalk tussen gevelopeningen zoals een raam of deur. De latei vangt de druk van het metselwerk op. Een latei is vaak zichtbaar boven een raam of deur als een grijze of zwarte balk en wordt ook wel draagsteen of draagbalk genoemd. De balk is gemaakt van beton of staal.
Lateien worden berekend op een bepaalde maximale doorbuiging. De stijfheid van een latei is dus laag in vergelijking met het enorme gewicht wat erop rust. Als de latei daadwerkelijk het metselwerk moet dragen, gaat dit gepaard met scheuren in de wand.

Scheuren en de gevolgen

Lateien zijn meestal gemaakt van ander materiaal dan de rest van de desbetreffende wanden. Regelmatig zie je betonnen of zelfs metalen lateien. Doordat dit ander materiaal is dan het veelal baksteen waar het tussen zit zet dit anders uit bij warmte en kou. Hierdoor komt er toch druk op de wand en kunnen er dus scheuren ontstaan. Deze scheuren zorgen voor openingen in de muur en kunnen gaan tochten en er kan vocht in komen. Je huis lijdt dus warmteverlies door deze scheuren. Juist aangebrachte lateien helpen dus bij het isoleren van je woning.

Betonlatei plaatsen boven deur in bestaande woning

Wanneer het om een nieuwbouw gaat is het natuurlijk simpel om een betonlatei tijdens de bouw te plaatsen. Anders wordt het als een betonlatei plaatsen boven een deur moet gebeuren in een reeds bestaande woning. Het is belangrijk om te onderzoeken of het om een dragende of een scheidende muur gaat. Een scheidende muur bestaat uit gipsplaten of cellenbeton. Is een muur minimaal 10 centimeter dik en opgetrokken uit baksteen dan gaat het om een dragende muur. Bij een scheidende muur is het een kwestie van een opening in de muur hakken en een latei boven de deur plaatsen. Bij een dragende muur moeten er meer voorbereidingen getroffen worden, zoals stutten.