Latei plaatsen/afbreken 

Wat is een Latei?
Een latei is een draagbalk tussen gevelopeningen zoals een raam of deur. De latei vangt de druk van het metselwerk op. Een latei is vaak zichtbaar boven een raam of deur als een grijze of zwarte balk en wordt ook wel draagsteen of draagbalk genoemd. De balk is gemaakt van beton of staal.
Lateien worden berekend op een bepaalde maximale doorbuiging. De stijfheid van een latei is dus laag in vergelijking met het enorme gewicht wat erop rust. Als de latei daadwerkelijk het metselwerk moet dragen, gaat dit gepaard met scheuren in de wand.
Mogelijkheden
Er zijn verschillende soorten materialen die gebruikt worden voor een latei. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit een stalen of een betonnen latei. de stalen latei is minimaal zichtbaar. de betonnenlatei is wel duidelijk zichtbaar (zie foto). Het is wel verstandig om altijd lood te plaatsen onder de latei. Dit lood loopt dan vanaf buiten over het kozijn heen, onder de steen door, en dan wordt het schuin naar boven tegen de binnenmuur vastgemaakt.
Gevelklemmen?
Bij het vervangen van een kozijn gebruikt MP gevelwerken altijd gevelklemmen, deze worden gebruikt om het metselwerk te ondersteunen. Om een bepaalde afstand worden gevelklemmen geplaatst, met daarop een laag stenen. Hierdoor wordt een tijdelijke latei gecreeërd.
Werkwijze
Als eerst plaatsen wij de gevelklemmen. Hierna zullen wij 2 of 3 lagen stenen boven het raam/kozijn verwijderen. De oude stenen proberen we altijd zoveel mogelijk her te gebruiken, zodat het na het plaastsen van de latei minimaal zichtbaar is. Dan plaatsen wij nieuw 18 ponds lood vanaf het kozijn aan de buitenkant onder de stenen door naar binnen,en dit lood bevestigen we aan de binnenmuur d.m.v. knelstrippen en slagpluggen. Vervolgens worden de bovenrand en de boor gaatjes van de strip afgekit met shell kit. Nu kunnen de stenen weer terug gemetseld worden en tenslotte zal alles weer netjes afgevoegd worden in kleur van bestaand voegwerk.

Betonlatei plaatsen boven deur in bestaande woning

Wanneer het om een nieuwbouw gaat is het natuurlijk simpel om een betonlatei tijdens de bouw te plaatsen. Anders wordt het als een betonlatei plaatsen boven een deur moet gebeuren in een reeds bestaande woning. Het is belangrijk om te onderzoeken of het om een dragende of een scheidende muur gaat. Een scheidende muur bestaat uit gipsplaten of cellenbeton. Is een muur minimaal 10 centimeter dik en opgetrokken uit baksteen dan gaat het om een dragende muur. Bij een scheidende muur is het een kwestie van een opening in de muur hakken en een latei boven de deur plaatsen. Bij een dragende muur moeten er meer voorbereidingen getroffen worden, zoals stutten.

Scheuren en de gevolgen

Lateien zijn meestal gemaakt van ander materiaal dan de rest van de desbetreffende wanden. Regelmatig zie je betonnen of zelfs metalen lateien. Doordat dit ander materiaal is dan het veelal baksteen waar het tussen zit zet dit anders uit bij warmte en kou. Hierdoor komt er toch druk op de wand en kunnen er dus scheuren ontstaan. Deze scheuren zorgen voor openingen in de muur en kunnen gaan tochten en er kan vocht in komen. Je huis lijdt dus warmteverlies door deze scheuren. Juist aangebrachte lateien helpen dus bij het isoleren van je woning.